EDPOL Food & Innovation po raz kolejny nagrodzony

Firma EDPOL Food & Innovation z Łomży po wcześniejszych sukcesach – Pracodawca Roku 2014 Ziemi Łomżyńskiej oraz firma Fair Play 2014 triumfuje po raz kolejny. Tym razem została laureatem konkursu organizowanego przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej w kategorii średnie przedsiębiorstwo produkcyjno-przemysłowe. Nagrodę z rąk ministra pracy i polityki społecznej Władysława Kosiniaka-Kamysza odebrał prezes firmy Wojciech Dąbrowski.

Czytaj więcej...

Mleczarnie powinny dynamiczniej zwiększać swoje portfolio

Obecna sytuacja na rynku mleka, zarówno dla producentów, jak i przetwórców nie należy do najkorzystniejszych. Od kilku lat obserwuje się nadprodukcję mleka tj. podaż surowca przewyższa popyt wewnętrzny. Z danych rynkowych wynika, że blisko 30 proc. surowca powinna być sprzedana za granicę. Ten znaczący udział ma decydujący wpływ na kondycję polskich zakładów.

Czytaj więcej...

Wiceprezes Edpol: Popyt na żywność „wygodną” wciąż rośnie

Rośnie popyt na żywność typu convenience. - Aby konsument stale kupował tego rodzaju produkty, konieczne jest zapewnienie wysokiej jakości, świeżości oraz bezpieczeństwa produktów, a także ich atrakcyjnego wyglądu i dobrego smaku – komentuje Artur Łoziński, wiceprezes firmy Edpol.

 

Czytaj więcej...

Przemysłowe metody kształtowania kruchości i soczystości mięsa wołowego

W najnowszym wydaniu Gospodarki Mięsnej (maj 2015) ukazał się artykuł autorstwa dr. inż. Macieja Borzyszkowskiego pt. „Przemysłowe metody kształtowania kruchości i soczystości mięsa wołowego”. W publikacji autor opisuje część technik wpływających na poprawę kruchości i soczystości mięsa wołowego, które przyjęły się w przemyśle i są praktykowane do dnia dzisiejszego. Wśród zabiegów technologicznych autor wyróżnia m.in. nastrzykiwanie mięsa emulsją maślaną opracowaną przez naszą firmę.

Czytaj więcej...

Koncentraty receptą na coraz droższe przyprawy jednorodne

Na światowych rynkach przypraw, a w szczególności rynku pieprzu obserwuje się systematyczne wzrosty cen. Są one uwarunkowane rosnącymi kosztami produkcji, niskimi plonami oraz coraz powszechniejszymi działaniami spekulacyjnymi. Ponadto wzrastająca krajowa konsumpcja pieprzu w głównych krajach upraw przyczynia się do gwałtownego wzrostu cen. Trudno obecnie przewidzieć koniec tych podwyżek i również w przyszłości należy się liczyć ze wzrostem cen – komentuje Wojciech Dąbrowski, prezes Edpolu.

Czytaj więcej...

    BRC     

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Czytaj więcej…

Zrozumiałem